La malaltia mental al segle XXI

 


organitzen


 

A la nova seu de l’Associació Es Garrover. C/. Coves, 17. Inca. Entrada gratuïta

             

Dimecres 15 d’octubre,
19’00 h

San Clemente
Raymond Depardon
França, 1982. 98 min.

A principis dels vuitanta, Raymond Depardon i la seva tècnica de so Sophie Ristelhueber s'endinsaren dins el vell hospital psiquiàtric de l'illa de San Clemente, aprop de Venècia, construït a l'època on l'única teràpia per als malalts mentals era el tancament dins centres on regnava la deixadesa i la falta de recursos. El documental, filmat sense trampa ni cartró durant el cèlebre carnaval venecià, acompanya els intercanvis entre metges, pacients i familiars que transiten pel laberíntic i boirós hospital, tal vegada per a mostrar per darrera vegada les runes d'un mon que desapareixeria per sempre desprès de la seva clausura definitiva.

"San Clemente" a IMDB (anglès)

 

Dimecres 29 d’octubre,
19’00 h

Spider
David Cronenberg
Canadà, 2002. 98 min.

Spider es donat d'alta del psiquiàtric on ha estat internat, i allotjat a un hospici de transit entre el centre de salut mental i la llibertat. Descuidat per la seva tutora provisional, Spider deixa de prendre la medicació. Els murs que la seva ment va aixecar com a protecció d'un trauma familiar que succeí temps enrere, comencen a caure abocant-lo de nou dins la bogeria. Narrada en primera persona des de la perspectiva de la esquizofrènia del seu protagonista, Spider ens coloca dins un món paral·lel de caos emocional donant lloc a una de les més colpidores visions de l'esquizofrènia que ha aportat el cinema.

"Spider" a IMDB (anglès)

Eduard Puset entrevista a David Cronenberg

 

Dimecres 12 de
novembre, 19’00 h

Dime que estoy soñando
Claude Mouriéras
França, 1998. 97 min.

Julien es un jove que fa tornar boiet a tothom del seu voltant degut a les seves excentricitats properes a la locura, inclosa la seva pobre vaca Julienne. Però sobre tot es la seva família qui més tensió suporta. El terapeuta de la seguretat social que porta el seu cas, afirma que es psicologicament fràgil. Yannick, el seu germà, diu que és retrassat. Cada membre d'aquesta família de camp ha adoptat una estratègia per a preservar-se de Julien. Una comèdia seriosa sobre la necessitat de tallar d'arrel tota possible marginació dels fora-norma dins una "normalitat" social i familiar que pareix haver tornat boja.

"Dime que estoy soñando" a IMDB (anglès)

 

Dimecres 26 de
novembre, 19’00 h

Taula rodona

Hi participaran persones amb malaltia mental, familiars, voluntaris i professionals de la salut mental.