Divendres 14 de Novembre
a les 20’00 h a Sa Recreativa de Felanitx

LA DENÚNCIA DEL FRANQUISME.
Els processos de recuperació de la memòria històrica.

Projecció de la pel·lícula
“La mala muerte”
A continuació hi haurà una conferència sobre els crims del franquisme a càrrec de na Maria Antònia Oliver (Presidenta de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca) i Tomeu Garí (historiador i membre de l'ARMHM).

La mala muerte és un llargmetratge documental que reflecteix les experiències de quasi dos anys de contacte amb la gent que està fent un esforç per a la recuperació de la nostra memòria històrica, concretament amb un dels episodis pitjor coneguts de la nostra guerra civil: l'assassinat massiu i sistemàtic en la rereguarda franquista. Emmarcat en el context dels règims feixistes que assolaven mitja Europa, aquest assassinat de persones de l'esquerra política i social es va portar a terme amb la més absoluta impunitat. Després, una vegada derrotats aquests règims, Espanya va quedar com una dolorosa excepció. Enmig del silenci i la por dels familiars dels represaliats, es va tractar progressivament i per tots els mitjans d'ocultar aquests crims. Quaranta anys després, la memòria encara fresca d'alguns va ser silenciada de nou amb la complicitat de bona part dels responsables de l'anomenada "transició". I el que és encara més greu i significatiu: el final de la dictadura ni tan sols va permetre recuperar els cadàvers per a donar-los un soterrament digne. Es tractava d'enterrar la memòria.

“La mala muerte" (Espanya, 2005). Direcció, guió i muntatge: José Manuel Martín i Fidel Cordero. Fotografia: Rubén Mohedano. Musica: Berta Rodríguez. Documentació: Jesús Alonso, Mª Jesús Martín i Ana Rosa García. Amb la participació de: Ramón R. Lechuga, Onofre Tijero, Gloria García, Cecile Thibaud, Emilio Silva, Ángeles G. Madrid, Rafael Torres, Ignacio Casado, Trinidad Miguel, Luis Gonzalo Martínez, Pablo Sánchez-León, Francisco Martín. Durada: 102 min.

 

ENTRADA GRATUÏTA


organitzen

 

Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca

Article sobre la pel·lícula

 

veure cartell (PDF)

 

Fotos del debat