Divendres 24 de febrer a les 21.30 h
a Sa Recreativa de Felanitx

EL FORAT 1998/2004

Desprès hi haurà una xerrada a càrrec de membres de la plataforma Salvem La Real.

“El forat” (2004) Espanya. Realitzada per Chema Falconetti. Duració: 75 minuts.

Entre 2000 i 2003, PROCIVESA, l'empresa immobiliària encarregada de reestructurar diverses àrees del casc antic de Barcelona, expropia a baix preu per enderrocar un grapat de illetes del barri de la Ribera. Els veïns anomenen al nou espai buit sorgit com el Forat de la Vergonya, denunciant així una situació que consideren degradant per múltiples raons: l'abandonament sistemàtic que els poders públics han llançat sobre un barri ja de per sí molt castigat, les obres interminables, la pèrdua de drets dels reallotjats en pisos nous, etc.
El malestar es concreta en una acció singular: al Nadal de 2001 a 2002, un petit col·lectiu de veïns planta un arbre de Nadal en terra de ningú, just enfront de la darrera illeta habitada pendent de desallotjament. Amb això reivindiquen una zona verda on l'ajuntament té previst construir un pàrking i nous apartaments per a estudiants d'alt nivell econòmic.
Poc després, l'arbre apareix tallat. Els veïns sospiten molt seriosament de Procivesa com autora o inductora de la tala. L'arbre es converteix ràpidament en un símbol. Planten un segon arbre que es misteriosament enverinat. Els veïnats no abandonen i en sembren un tercer. Mentrestant la immobiliària, nerviosa davant el caire que comença a agafar l'assumpte, accelera els ensorraments mitjançant mètodes brutals.

 

ENTRADA GRATUÏTA


organitzen

 

veure cartell (PDF)